I. István vagy Szent István, születési nevén Vajk (969 körül – 1038. augusztus 15.) az utolsó magyar nagyfejedelem és az első magyar király. A keresztény magyar állam megteremtője, az egyik első magyar katolikus szent, a magyar és az európai történelem kiemelkedő alakja. Magyarországon minden év augusztus 20-a, az 1083-as székesfehérvári szentté avatásának évfordulója 1771 óta – kisebb-nagyobb megszakításokkal – nemzeti ünnep. – írja a Wikipédia

Eredetileg augusztus 15 volt az emléknap, de Szent László király 1083-ban áttette augusztus 20-ra mivel ezen a napon VII. Gergely pápa hozzájárulásával oltárra emeltette I. István relikviáit a székesfehérvári Bazilikában, ez gyakorlatilag a szentté avatásával volt egyenértékű.

Tehát augusztus 20-a amit röviden csak az államalapítás ünnepeként emlegetünk, István királyunk szentté avatásának napja.

Forrás: flagmagazin.hu
Forrás: flagmagazin.hu

Akit mélyebben érdekel, annak érdemes a wikipédián még olvasgatnia, mert az augusztus 20-a számtalan, történelmileg jelentős eseménynek volt időpontja az évek során.

Még egy nagyon kedves szokás is kialakult ezen a napon, ez pedig az új kenyér ünnepe. Sok vita van arról, hogy ez a nap lehet-e az új kenyér ünnepe is egyben, viszont nekem nagyon tetszik, hiszen ekkora általában tényleg lezárul a gabona betakarítása. Méltó időpont, hogy megemlékezzünk a hosszas és kemény után, mely a földeken folyik.
Így kitaláltam, hogy én is fogok sütni erre az alkalomra egy szép kenyérkét. Drukkoljatok, hogy jól sikerüljön. 🙂

 

Forrás: minap.hu
Forrás: minap.hu

 

Értesülj minden posztunkról időben, ehhez lájkold Facebook oldalunkat is! Köszönjük!