Anya dolgozik

Időbeosztás 2.0 – a napi rutin és az amikor minden borul

Az előző cikkben nagyjából áttekintettük a nap indulását, ha valaki hasonlóan hozzám a korai felkelés mellett dönt, akkor számára nagyon fontos lesz, hogy a nap további része is dinamikus és összefogott legyen. Kora reggel átvenni a napot fejben, amikor még minden csendes egyszerre megnyugtat és határozottá is tesz. A cél az, hogy kézben tartsuk a nap alakulását, az egyik csodás mellékhatás pedig az, hogy sokkal magabiztosabbak leszünk egész nap.

reggeli

Egy átlagos nap főbb pontjai:

-Reggeli
-Tízórai
-Ebéd
-Uzsonna
-Vacsora

Ha ezt triviálisnak gondolod, akkor kérdezd meg magadtól, hogy mikor reggeliztél vagy épp tízóraiztál utoljára?
Pedig mindkettő rendkívül fontos ahhoz, hogy a nap folyamán a lehető legjobb formánkban legyünk, de a kihívásokról majd később beszélünk.

 

Megszámolni is nehéz lenne, hányféle élethelyzet létezik, hozok néhány példát a teljesség igénye nélkül a napi teendőkről. Pusztán csak azért, hogy lássátok mind-mind hasonló mindennapokkal találjuk szembe magunkat. Ezeket ki-ki igénye és ereje szerint osztja be.

-tisztálkodás, felöltözés, munkába indulás, gyerekek elindítása, gyerekekkel kreatív foglalkozás, főzés, takarítás, mosogatás, mosás, gyerek után összerámolás, bevásárlás, takarítás, kikapcsolódás, fürdés, lefekvés, gyermekek altatása, unokákra vigyázás, séta, védőnőhöz vagy orvoshoz menni, szerintem van még, de most hirtelen ennyi is elég a szemléltetéshez.

tennivalókMindenki kiszemezgetheti mivel telik a napja és hozzáteheti pluszban a sajátját. Innen kezdődik a tervezés, de előtte még nézzük meg, miért is tervezzük meg a napjainkat.

Gondolom azzal a példával sokan tudnak azonosulni, ha azt mondom hegyekben áll a mosogatnivaló esetleg a mosatlan ruha.
Nekem nőként ez a legfájdalmasabb, ha ezt látom egy nap végén, hogy nem sikerült befejezni, rosszabb esetben még elkezdeni sem. Lehetne mentségem, két pici gyerek, akik a nyakamon lógtak, de nem! Nem akarok erre hivatkozni, sőt senkinek nem akarok magyarázkodni se. Egyszerűen mosolyogva akarok lefeküdni, hogy minden kész.
Na és itt jön a lényeg. (minden kész) pontosan mi az a “minden” ???

 

Egy nap alatt nagyon sok tennivaló akad és még több keletkezik, a “minden” az amit reggel gondolatban összeszedünk és jó esetben leírunk, hogy aznap el akarjuk végezni. Még jobb esetben pedig még időtartamokat is adunk neki, hogy biztosan meglegyen a helye a napunkban. Ezen a ponton számolva a “napközben előfordulhat” teendőkkel is. Pl: leesik egy váza, eltörik egy pohár, kiborul a narancslé.. true stories 🙂

mosogatás

Ha aznapra nem volt beiktatva egy nagyobb mosnivaló és keletkezett, de minden, ami a listán van el lett végezve, akkor én már mosolygok és még egy szép nagy pipát is teszek mindenhez! EZ AZ KISLÁNY MEGCSINÁLTAD! 🙂
A mosnivaló pedig majd a holnapi listán lesz rajta.

 

Minden szervezés és minden rutin ellenére jöhetnek nemvárt események. Lehet, hogy lebetegszik a gyermeked vagy Te magad. De az is lehet, hogy hirtelen +15 fok lesz kint a hőmérséklet és hívogatnak a csicsergő madarak.

baba mosoly

pipaer

Számtalan dolog jöhet, ami tényleg hirtelen érkezik és tartósan hatással van a napunkra.

Ilyenkor fontos a napi teendőket elővenni és újratervezni, ez mindössze 5 perc alatt megvan a hatása mégis olyan nagyszerű, amit el sem tudtok talán képzelni.
Nap végén szintén elégedetten fekszel majd le. A mosoly pedig újra ott lesz! 🙂

Látjátok most már, hogy miért állok ennyire a napi rutin oldalára és miért gondolom úgy, hogy otthonról dolgozni a világ legnagyobb kiváltsága? Bármi közbe jön, akkor újratervezek és a főnököm rosszalló pillantását sosem érzem többé a hátamon.

toll

Bármibe is fogsz életed során, ha előtte tervezel, akkor biztos lehetsz abban, hogy boldog és kiegyensúlyozott mindennapjaid lesznek.
Tehát tervezz, tervezz és tervezz!

Csodás és eredményes szép napot kívánok! 🙂

————————————————————————————————————————————–

Ha tetszik az oldalam, csatlakozz Hozzám Instagrammon, Facebookon vagy akár Twitteren is,
ahol még több izgalmas sztori vár Rád.
Ahhoz, hogy folyamatosan értesülj az újdonságokról, ne felejts el rákattintani a “Követem” gombra.

Képek forrása: Pinterest

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.